سه شنبه, 19 تیر 1397 ساعت 10:12

اطلاعات تکميلي

  • عصراقتصاد دخل و خرج نانوایی‌ها را بررسی می‌کند؛

افزایش قیمت نان یا کاهش هزینه پخت؟!

این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)

عصر اقتصاد: اصناف این روزها با مسائل و حاشیه‌های مهمی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. گرانی نرخ ارز به کلی وضعیت اصناف که به عنوان آخرین حلقه توزیع کالا و محصولات بشمار می‌آیند را دگرگون کرده است. از سوی دیگر بحث آرامش دادن به بازار است که دولت سعی بر ثبات نگه داشتن آن دارد ولی غافل از اینکه افزایش هزینه‌های جانبی از سوی دیگر بر اصنفاف فشار آورده و به ناچار به قشر بزرگی از کشور این گرانی‌ها تحمیل می‌شود.

یکی از این صنوف نانوایان هستند. قیمت نان از سال  1393 افزایش نیافته است ولی در شرایط فعلی شاهد افزایش هزینه‌های تولید نان هستیم اما به کارآفرین و تولیدکننده توجه نشده و تمام اتحادیه‌های مرتبط به صورت متفق‌القول در ارتباط با این امر، نامه‌ای اعتراضی نوشتند اما به آنها اعلام شد که قیمت نان گران نشود و این شرایط را ادامه دهند.

در بحث نان طبقه‌های ضعیف و دهک‌های پایین جامعه باید مورد توجه قرار گیرند که بر این اساس می‌توان یارانه نان آنها را افزایش داد که مسئولان ذیربط آن را نپذیرفتند.

 قیمت نان بالا می‌رود این خبری بود که در اواخر آبان سال گذشته به شدت فضای رسانه‌ای تحت‌تاثیر خود قرار داد، اما در کمتر از یک‌هفته، به دلیل چالش‌هایی که عرضه نان ایجاد شد، اجرای این طرح متوقف و به تعویق افتاد. ماجرا از آن‌جا شروع شد که اعتراض صنف نانوایان بالا گرفت و ستاد تنظیم بازار تصمیم به افزایش قیمت نان کرد.

صنف نانوایان معتقد بودند به دلیل ثبات قیمت نان از سال 1393 تاکنون ثابت و افزایش هزینه های جانبی این صنف زیان بسیاری متحمل شده است.به این ترتیب ستاد تنظیم بازار تصمیم گرفت تا از ابتدای آذرماه امسال قیمت نان‌های سنتی ۱۵ درصد بیشتر از نرخ کنونی عرضه شود. این در شرایطی بود که طبق این مصوبه در وزن چانه نان تغییری نباید صورت بگیرد و شرایط و وضعیت تولید نان مانند سابق خواهد بود.

به دنبال این کش و قوس ها بود که طبق اظهارات علی فاضلی، رییس اتاق اصناف ایران، تهیه دستورالعمل قیمت نان مبنی بر افزایش قیت پس از تعیین وزن چانه نان اجرایی می‌شود. ولی اجرای  این موضوع تا کنون عملیاتی نشد.

ادامه این شرایط به معنی آن است که بنگاه‌ها تحریک می‌شوند که تخلف کرده و وزن چانه نان و خدمات خود را کم کنند.این شرایط باعث شده که در چند سال اخیر شاهد بهینه شدن کیفیت نان در کشور نباشیم.

  •   دولت برای نان ارزان یارانه بدهد ولی نه از جیب نانوا

این روند درحالیکه دولت درطی این چند ماه گذشته برای دسترسی عموم مردم به نان ارزان، اجازه افزایش قیمت محصول نانوایان را نداده، همزمان هزینه‌های تولید و زندگی آنها در این سال‌ها بالا رفته و فکری به حال فعالان این بخش نشده است.

با وجود اینکه در چند سال گذشته قیمت کالاها و خدمات مختلف در کشور بالا رفته، قیمت نان در 4 سال گذشته تغییری نداشته اما هزینه‌های تولید این بخش بالا رفته است، این امر باعث گلایه‌های نانوایان شده که چرا برای رفع مشکلات نانوایان اقدامی نشده و هزینه‌های آنها با درآمدشان مطابقت داده نمی‌شود.

یزدان سیف معاون وزیر جهاد کشاورزی اخیرا در نشست خبری در ارتباطات با این مشکلات نانوایان، اظهار کرد: برای تصمیم گیری قیمت نان با حضور اعضای کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان به ریاست وزیر صنعت، معدن و تجارت، سناریوهای مختلفی استخراج و هزینه های تمام شده و درآمدهای نانوایی ها در دست بررسی است.

وی افزود: دو برنامه کارگروه ساماندهی گندم، آرد و نان شامل کاهش هزینه‌های نانوایی‌ها با توجه به خدمات دولتی همچون مالیات و بیمه و افزایش درآمد نانوایی‌ها ناشی از افزایش نرخ نان است که این موارد اکنون در دست بررسی است؛ امیدواریم این موضوع در سریع ترین زمان ممکن تصویب و اعلام شود.

  • درخواست نانواها برای افزایش قیمت نان یا کاهش هزینه پخت

رئیس اتحادیه نان سنگک تهران با بیان این که قیمت نان از سال ۱۳۹۳ افزایش پیدا نکرده گفت: دولت یا باید نرخ واقعی نان را اعلام و در برابر آن به اقشار ضعیف جامعه کمک مالی کند یا اینکه برای کاهش هزینه‌های تولید نان به نانوایی ها کمک جانبی ارائه دهد.

  • درخواست نانواها برای افزایش قیمت نان یا کاهش هزینه پخت

اصغر پابرجا با بیان این که در حال حاضر واحدهای نانوایی هیچ اختیاری در تامین آرد مورد نیاز خود نداشته بلکه هر نوع آردی که در اختیار قرار می گیرد مجبور به پخت آن هستند افزود: این روش معایب زیادی به دنبال دارد که تولید نان بی کیفیت، نارضایتی مردم، افزایش ضایعات نان و اتلاف یارانه پرداختی به آرد و نان از جمله این موارد است.

وی همچنین اظهارداشت: دولت بجای پرداخت یارانه به آرد این منابع را در اختیار نانواها قرار دهد تا بتوانند آرد با کیفیت تهیه و به تبع نان با کیفیت تحویل مردم دهند.

رئیس اتحادیه نان سنگک تهران گفت: دولت نباید از صفر تا صد حوزه نان دخالت کند بلکه اجازه دهد نانواها اختیار انتخاب آرد اولیه خود را داشته باشد.

پابرجا بیان داشت: بدون شک با چنین اقدامی ضمن ایجاد رقابت بین واحدهای خبازی کیفیت تولید نان افزایش، ضایعات نان کاهش، رضایت مندی مردم بیشتر و در عین حال هدفمندی مصرف یارانه ها را در این حوزه به دنبال دارد.

وی همچنین در بخش دیگری از سخنان خود گفت: قیمت نان از سال 1393 تاکنون افزایش پیدا نکرده این در حالی اس که هزینه های مترتب بر صنف خبازان از قبیل آب، برق، گاز، دستمزد کارگر، بیمه، مالیات، اجاره و غیره هرسال نسبت به سال قبل برمدار افزایشی بوده است.

رئیس اتحادیه نان سنگک تهران افزود: دولت تمایل چندانی به افزایش قیمت نان ندارد چرا که 45 درصد پروتئین بدن مردم در جامعه از طریق این کالا تامین می شود.

وی یادآورشد: دولت برای رفع این مشکل یا باید نرخ واقعی نان را اعلام و در برابر آن به اقشار ضعیف جامعه کمک مالی کند تا در تامین این کالای اساسی در سختی قرار نگیرند یا اینکه برای کاهش هزینه های تولید نان به واحدهای نانوایی کمک های جانبی مانند کاهش قیمت آرد، بخشودگی مالیاتی، بیمه ای و نظایر این ارائه دهد

  • رئیس اتحادیه نانوایان: به دنبال گران کردن نان نیستیم

بنابراین گزارش، قاسم زراعتکار رئیس اتحادیه نانوایی های سنتی نیز درباره مشکلات نانوایی ها گفت: ما دنبال گران کردن نرخ نان نیستیم، ما به دولت می گوییم ما یک سرباز در کنار شما هستیم اگر بگویید، نان را رایگان هم به مردم می دهیم ولی حداقل هزینه های جانبی نانوایی ها را تامین کنید.

وی افزود:  از سال 93 تاکنون افزایش قیمت نان نداشته ایم. در حال حاضر نانوایان بر اساس نرخ سال 93 نان را می فروشند و مهمترین مطالبه نانوایان افزایش نرخ نان است.

 وی بیان کرد: نان لواش با قیمت 210 تومان با 4 کارگر و هزینه‌های آب، برق، گاز و تورم اداره زندگی را برای نانوایی‌ها بسیار سخت کرده است، نانواداران اعتراض زیادی در این زمینه به اتحادیه‌ها دارند. افزایش هزینه های کارگری هر ساله طبق قانون کار، افزایش 25 درصدی بیمه و افزایش مالیات (5 الی 15 درصد) همه اینها باعث فشار آمدن به این قشر شده است.

 زراعت کار با بیان اینکه در سراسر کشور 90 هزار نانوایی سنتی وجود دارد گفت: 93درصد نان کشور را این نانوایی‌ها تهیه می‌کنند و اکثر آنها به اتحادیه استان‌ها اعتراض می‌کنند و ناراحت هستند که از سال 93 قیمت نان افزایش نداشته است

  • دولت از جیب نانوا به مردم یارانه ندهد

یکی از نانوایان بربری دولتی پز در خیابان جمال‌زاده شمالی تهران در این‌ ارتباط  می‌گوید: نمی‌شود که هزینه‌های تولید در کشور افزایش یابد اما درآمد ما ثابت بماند، ما نیز در این جامعه زندگی می‌کنیم و باید بتوانیم دخل‌ و خرجمان را متعادل کنیم.

وی می‌افزاید: هزینه‌های تولید ما تنها مربوط به بخش آب، برق و گاز نیست بلکه قیمت های خمیرمایه، کنجد و کارگری نیز افزایش‌یافته است و قیمت تمام‌شده محصول را ما را بالابرده است و در این شرایط اگر نانوایی از وزن نان خود بزند نباید دیگر به آن خرده گرفت.

یک نانوای دیگر می‌گوید: ما نیز دوست داریم نان باکیفیتی به مردم بدهیم آما قیمت‌های دستوری نان در کشور باعث شده که در صنف ما رقابتی میان نانوایان ایجاد نشود و کارخانه‌های آرد نیز این محصول خود را با هر کیفیتی به درب نانوایی‌ها بفرستند.

وی می‌افزاید: در صورتیکه دولت می‌خواهد قیمت نان بالا نرود چرا یارانه این محصول را از جیب ما نانوایان می‌پردازد؟

  • دخل و خرج نانوایی‌ها نمی‌خواند

این شاتر بیان می‌کند: دولت اگر می‌خواهد قیمت نان گران نشود و حیات نانوایی‌های نیز ادامه یابد، می‌تواند از فعالان این بخش مالیات و  بیمه‌ نگیرد یا قیمت آب، برق و گاز را به قیمت کمتری با نانوایان محاسبه کند.

یکی از نانوایان در واکنش به این اظهارات می‌گوید: درصورتی‌که قیمت به صورت عرضه و تقاضا مشخص شود ما هیچ نوع کمکی از دولت نمی‌خواهیم و دخل وخرج دکان‌های ما نیز خواهد خواند.

  • سخن آخر
   دولت برای اینکه قیمت نان را در شرایط  تورمی اقتصاد کشور ثابت نگه دارد، باید هزینه‌های نانوایان مانند بیمه، مالیات، آب، برق و گاز را کاهش دهد تا این قشر نیز بتواند با کیفیت بهتری به فعالیت خود ادامه دهند. دولت اگر برای تنظیم بازار بتواندبا توجه به شرایط های لازم و موقعیت سنجی  در خصوص نرخ گذاری ها به توافق های مهم برسد دیگر سوء استفاده کنندگان وارد اینموضوعات نمی شوند .در غیر این صورت باید این اقدامات بدست خود اتحادیه ها برسد.
خواندن 68 دفعه

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

جدیدترین عناوین

نشر مطالب با ذکر نام پایگاه خبری عصر اقتصاد بلامانع است. عصر اقتصاد مسئولیت مطالب از سایر منابع را عهده دار نمی باشد. 1395